De Onderwijsroute is één van de inburgeringsroutes van het nieuwe inburgeringsstelsel dat per 1 januari 2022 in werking is getreden. Het is een route voor jonge statushouders die gericht is op doorstroming naar een MBO-, HBO- of universitaire opleiding.
Wij verzorgen de onderwijsroute in opdracht van de regio Gooi- en Vechtstreek, de gemeenten Baarn, Bunschoten, Soest, Zuid-Kennemerland, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Haarlemmermeer.
Inmiddels zijn er diverse groepen gestart op onze leslocaties in Hilversum en in Haarlem.
Hoe werkt het?
De gemeente meldt een deelnemer voor de Onderwijsroute aan, waarna Danner & Danner een taal-/leertoets bij de deelnemer afneemt. De trajectbegeleider stelt een leerplan op voor de betreffende deelnemer.
Wanneer de deelnemer van start is gegaan, wordt op basis van de diplomawaardering (IDW) en de resultaten van het persoonlijk inburgeringsplan (PIP), die door de gemeente zijn aangeleverd, een doel geformuleerd met een stappenplan om het gewenste opleidingsniveau te behalen:
· We starten met minimaal 12 uur NT2-lessen per week. Het doelniveau is B1 (Staatsexamen Programma I) voor MBO 2 of 3 of B2 (Staatsexamen Programma II) voor MBO 4, HBO en universiteit. In deze lessen wordt gewerkt aan de taalvaardigheden die nodig zijn om in te stromen in de gewenste opleiding. We werken met erkende lesmethodes, waarmee het goed mogelijk is om gedifferentieerd les te geven. Om de deelnemers voor te bereiden op het examen volgen zij een examentraining.
· Daarnaast leggen de deelnemers aan deze route het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) af, waar zij zich in het Open Leer Centrum (OLC) onder deskundige begeleiding op voorbereiden. (Het onderdeel Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) is in deze route niet van toepassing.)
· In de 2e fase (na ongeveer 4 maanden) komen daar, indien nodig, lessen Engels en Rekenen bij.
· In het vak Opleidings- en Beroepskeuze (O&B )oriënteren de deelnemers zich op mogelijke opleidingen en schrijven ze zich in voor open dagen en/of proefstudeerdagen. Studieloopbaanbegeleiding vindt plaats in dit vak.
· Tijdens de Onderwijsroute wordt veel aandacht besteed aan de Leervaardigheden (LV) die nodig zijn om door te stromen in het Nederlandse Onderwijssysteem. Denk hierbij aan sociale en interculturele vaardigheden, zelfstandig leervermogen, projectmatig samenwerken, en digitale vaardigheden. Via een observatiemodel wordt de voortgang gemonitord en met de deelnemer besproken. Ook in de reflecties die plaatsvinden na een niveautoets kan de deelnemer laten zien dat hij inzicht heeft in zijn eigen leerproces en daaraan een stappenplan voor de nieuwe fase koppelen.
· Tot slot wordt gekeken naar andere vakken die nodig zijn om te voldoen aan de toelatingseisen van de doelopleiding, de zogeheten maatwerkvakken.
· Taalcontact is van wezenlijk belang voor het slagen van het inburgeringstraject. Daarom werken we samen met organisaties die taalmaatjes verzorgen. Zo werken we in Hilversum bijvoorbeeld samen met Friend4friend, die Nederlandse studenten koppelt aan statushouders, waarna ze een periode samen optrekken.
Door een persoonlijke begeleiding in klassikale setting zorgen we ervoor dat deze jonge mensen kunnen voldoen aan hun nburgeringsplicht en daarnaast kunnen doorstromen naar een opleiding van hun keuze.
Wilt u meer informatie over de onderwijsroute?
Stuur een e-mail naar info@dannerendanner.nl